dinsdag 10 januari 2012

Terug in Munsieville!


Afgelopen zaterdag en vandaag ben ik weer in Munsieville geweest! Rondom de Embassy was eea veranderd, het hek was bijna geschilderd, er was een waterfontein, de boom heeft helaas de verhuizing niet overleefd en de groententuin was indrukwekkend! Ongelofelijk wat een groenten je kunt telen in een tuintje van nog geen 2m2! Tomaten, spinazie, bieten, bieslook, peterselie en sla stonden er weelderig bij (kan ook niet anders met zoveel regen!!). Ik hoop dat het een inspiratie gaat vormen voor de Mamas in de community om bij hun shack van deze tuintjes aan te leggen, er zijn er inmiddels al zo'n 25 in de community, gestart door 2 Amerikaanse studenten die hier werkten in Mei. 
The Embassy met op de voorgrond de Heart garden


Betty heeft in de Embassy nu ook haar eigen kantoortje, waardoor Project Hope UK voor de gemeenschap van Munsieville veel zichtbaarder en beter benaderbaar zal zijn in de toekomst. We moeten nog wel eea aan de marketing van de Embassy gaan doen want Betty is overspoeld door ouders die graag hun kinderen wilden inschrijven......en bij doorvragen bleek dat ze dachten dat het een kinderdagverblijf is.......Aan de andere kant heeft Betty ook al meegemaakt dat midden in de nacht de Munsieville politie haar belde omdat ze een kind hadden dat misbruikt was en ze hadden gehoord dat wij daar een oplossing voor hadden. Iets te vroeg....maar wel een gunstig teken dat de politie straks zal gaan meewerken.
Het is temeer vreemd omdat het Victim Empowerment Centre van Munsieville in het politieburo zit. Dit is het centrum dat kinderen opvangt die misbruikt of mishandeld zijn. Een vreselijke lokatie want vaak zit degene die verdacht wordt in het kamertje ernaast en geen kind dat zich dan veilig voelt om te vertellen wat er gebeurd is. Wij gaan daarom proberen om de Embassy het eerste contactpunt te laten zijn voor kinderen die hulp nodig hebben en de intake bij ons te laten doen in een veilige en kindvriendelijke omgeving. Ook 1 van de dingen waar ik de komende weken nog aan zal werken.
Verder ga ik aan de slag met de Hub Child Rights en Protection, die de Embassy zal gaan runnen, eerst onder supervisie van Project Hope UK maar uiteindelijk zelfstandig. Morgen heb ik een afspraak met Krugersdorp Child Welfare, een NGO vlakbij Munsieville die gesponsord door de overheid, als doel heeft om gemeenschappen te ondersteunen om zorg te dragen voor het welzijn van hun kinderen en ze te behoeden voor oa sexueel misbruik. Hun missie ligt zo dicht bij de onze dat ik wil gaan kijken of een partnerschap mogelijk is. Er zijn al sociaal werkers van deze organisatie actief in Munsieville, dus dat moet mogelijk zijn lijkt me. De 3 workshops met de House of Young Ambassadors heb ik gepland en helemaal uitgewerkt en daar kijk ik ook heel erg naar uit. Het lijkt me erg leerzaam om met deze jongeren te werken en met ze te werken aan hun plannen! Vandaag heb ik de 2 journalisten die artikelen geschreven hadden over het werk van de GSK vrijwilligers, feedback gegeven op hun artikelen en ze gaan ze nu herschrijven en dan krijg ik ze volgende week weer terug. As donderdag ga ik met de sponsor, Silverstar Casino, alles afstemmen voor volgend jaar en overdragen. We hebben besloten om de journalisten academie alleen nog maar vanuit 1 township, Swanneville te gaan organiseren volgend jaar. De Munsieville studenten krijgen dan vervoer naar Swanneville, dat is ongeveer 20 minuten met de taxi. Dit omdat we helaas geen geschikte project manager hebben kunnen vinden om ook in Munsieville het programma succesvol te draaien. Afgelopen jaar is gebleken dat het onmogelijk is voor Betty om dit project ook te runnen naast haar werk voor alle andere projecten waardoor het programma niet optimaal heeft gedraaid. Hopelijk komt uit de Leadership Academy die Alyson nu draait een geschikte kandidaat voor de Youth Voice Journalism Academy 2013 naar voren. Zo nu zijn jullie weer een beetje op de hoogte van waar ik mee bezig ben......

Geen opmerkingen: