dinsdag 24 januari 2012

Nog een laatste week bomvol afspraken!

Luipaard op de rots
Leeuwin op jacht
Mijn laatste week bij Project Hope UK is ingegaan. Met dubbele gevoelens beleef ik dit. Ik wil heel graag met Jeroen op vakantie en kijk ernaar uit om hem vrijdag (als een soort verjaardagskado) van het vliegveld te halen! Maar aan de andere kant ga ik dit leven ook ontzettend missen. Zo dynamisch en zo anders! Iedere dag deze week neem ik wel afscheid van iemand en dat maakt me ook verdrietig. De mensen hier zijn echt mijn familie geworden en liggen me na aan het hart. Maar goed, ik heb nog een paar leuke dagen voor de boeg! Afgelopen weekend met Alyson naar Pilanesberg geweest. HEERLIJK! Op 2 uur rijden van hier zit je in 57000 HA wildpark boordevol dieren. We hebben weer ontzettend veel gezien. Het hoogtepunt was dat we een luipaard zagen! Echt mazzel want toen we aankwamen bij de plek waar hij eerder die dag was gezien stond hij op de rots en we waren er nog geen minuut of hij gaat achter de rots liggen en we zien hem niet meer. Een ander hoogtepunt zijn de 3 leeuwinnen die op jacht zijn en vlak langs onze auto lopen. Zo dichtbij! Echt spannend vond ik de night drive waar we midden in een grote groep olifanten kwamen. Je ziet geen hand voor ogen en hoort alleen maar gesnuif en het gekraak van brekende takken. Ik moest echt even denken aan hoe ik volgende week in mijn tentje lig in Botswana en dit continue zal horen......ik denk dat er van slapen niet veel gaat komen.........

Gisteren had ik om 9 uur 's ochtends de meeting met de manager van de Munsieville clinic (Hazel) en haar supervisor (Mrs Twin) en de provinciale supervisor om het rapport van de GSK vrijwilligers te bespreken. Heel serieus werden alle aanbevelingen doorgenomen en Mrs Twin gaf aan dat ze dit rapport als best practice ziet en dat ze in Munsieville zoveel mogelijk willen doorvoeren als een pilot voor de andere klinieken. Echt super toch! Donderdag hebben we al een eerste follow up meeting om eea. nog meer uit te diepen. Om 11 uur snel naar Lifeline voor een evaluatie van de 1e workshop met de Young Ambassadors en een vooruitblik om dinsdag. Daarna nog snel wat inkopen doen en door naar de Embassy. Om 14 uur krijgen mijn studenten van de journalisten academie, Articia en Palesa hun certificaat! We maken er een kleine ceremonie van en de councillor komt ook nog even langs. Uiteraard is mijn grote vriendin van Krugersdorp News er weer voor een mooi artikel. Ze geeft de meiden ook nog tips hoe een goede journalist te worden en geeft aan dat als ze interessante artikelen opsturen, ze mogelijk geplaatst worden met hun naam erbij. Het is leuk om te zien hoe trots ze zijn. Ik heb voor allebei een mooi dagboek gekocht dat ze dagelijks mee moeten nemen om aantekeningen te maken als ze op nieuwtjes stuiten....

Palesa with her certificate with Betty and me

Na deze meeting komt Thuli naar de Embassy. Ze is van de Hub Child Rights and Protection en ik heb haar aangeboden haar presentatie voor as donderdag met haar door te nemen. Om 16.30 komen de andere Hub leden. Ik spreek met ze het briefing document door en we maken afspraken voor vervolgmeetings. Ook heb ik voorgesteld dat elke Hub member gekoppeld wordt aan 1 van de stakeholders zodat deze trainingen kan organiseren en Betty een beetje kan ontlasten. De Hub members weten aan welke organisatie ze gekoppeld zijn en kunnen in de meeting van donderdagochtend nader kennis maken met "hun" stakeholder. Het is even wennen aan deze manier van werken voor ze merk ik, maar er moet meer gedelegeerd worden anders gaan ze het nooit zelf redden!
Articia with her certificate with Betty and me
Om een uur of zes ben ik thuis, uitgeteld. Ik doe niet veel meer.

Dinsdagochtend werk ik thuis een aantal zaken weg en Skype met mijn ouders. Rond de middag rijd ik naar de Embassy. Daar liggen stapels speelgoed klaar om opgehaald te worden door de crecheleidsters! Het is aandoenlijk om te zien dat tientallen kinderen door de spijlen van de omheining van de Embassy verlekkerd naar het speelgoed staan te kijken......er is veel bekijks, heel Munsieville is uitgelopen.



Stapels speelgoed voor de creches, als ik daar eens bij kon!

Net voordat we aan de 2e workshop willen beginnen met de House of Young Ambassadors, belt Betty me. Of ik direct naar Mayebuye wil komen met Nicolas, 1 van de werkmannen. Er is een ongeluk gebeurd. Ik stap in de auto en rijd er snel heen....Op het land voor de Entrepreneur ladies staat Elisabeth met Betty met een sip gezicht. Sneller dan gedacht was er een vorkheftruck om de rots van het land af te halen dus dat is positief. Maar de jongen die hem bestuurde had hem niet op de handrem gezet en de machine is gaan rollen........en kwam tot stilstand tegen de muur van een supermarkt waar een groot gat in zat! Gelukkig geen persoonlijke ongelukken en alleen materiele schade, maar wel een domper op deze heugelijke gebeurtenis, want de dames kunnen bijna aan de slag met hun bedrijf!
Terug bij de Embassy aangekomen waren de jonge ambassadeurs er al. En er heeft in 1 week een wonderbaarlijke vermeningvuldiging plaatsgevonden...............we hadden vandaag 2x zoveel ambassadeurs als vorige week. Het zingt rond op de scholen en alle kinderen willen erbij horen. We laten er net zoveel binnen als we kunnen hebben in de Embassy maar moeten er ook een aantal wegsturen........Het is verbazingwekkend hoe verlegen sommige kinderen zijn maar de workshop van Alyson breekt het ijs. Ze vraagt de kinderen een tekening te maken van een leider en iedereen mag vertellen waarom hij of zij een leider is. We halen uit de tekeningen allerlei karakteristieken over leiders en het is een leerzame middag! Alle kinderen krijgen nog chips en limonade (dus volgende week zijn er waarschijnlijk weer nieuwe ambassadeurs....) en gaan dan lekker naar huis!
House of Young Ambassadors workshop

1 opmerking:

Wim zei

Het is waanzinnig wat je meemaakt, ik lees je blogs met veel belangstelling en het leest als een dagboek. De ontwikkeling die jij maar ook je omgeving doormaakt en de lessen die wij vanuit koud holland hieruit kunnen of moeten leren. Take care en tot snel!