zondag 4 december 2011

Opening van de Thoughtful Path Children's Embassy en Tshepo Festival

Vrijdag 2 December zal nooit meer hetzelfde zijn. Wat een dag! Om 5.15 uit bed om de laatste voorbereidingen te treffen op het terrein van de Embassy en in het stadion van Munsieville. Vandaag is de opening van het Thoughtful Path Children's Embassy! Het eerste drop-in adviescentrum voor kinderen in nood en hun verzorgers/ouders. Hier kunnen de wezen en andere kwetsbare kinderen straks 24 uur per dag terecht voor een knuffel, advies, hulp, luisterend oor of wat dan ook nodig is. Om 6 uur zorg ik samen met het GSK EHS team (fantastisch team dat ons ontzettend heeft geholpen de afgelopen week!) voor de laatste voorbereidingen, er worden kerstbomen versierd, pakjes ingepakt, ontbijt gemaakt, de tent versierd, alle sterren opgehangen, balonnen opgehangen etc.
The Children's Embassy ingepakt voor de opening
Om half acht rijd ik terug naar de lodge om Jo de cameraman op te halen. Hij gaat de hele dag filmen voor de 2 videos die Grey voor ons gaat maken. Om acht uur pik ik Sammi Jo op, van Krugersdorp News want zij gaat weer een verslag doen van de opening. We filmen Paul en Betty en ondertussen komt ook Seabelo nog langs van Eyewitness News, Talk Radio 702 en 74.7 Highveld Stereo voor een radioverslag en interview met Paul. We hebben niet te klagen over publiciteit. Rond negen uur begint het officiele programma voor de genodigden, diverse belangrijke mensen uit de community en vertegenwoordigers van de overheid, met een korte introductie van Bettie en een gebed van pastor Mark Brooks. 
Sterren versieren de Embassy

Daarna gaat iedereen naar de voorkant van de Embassy. Deze is ingepakt als een groot kerstkado, symbolisch voor het geschenk dat Project Hope UK aan de kinderen van Munsieville. De House of Young ambassadors, 16 jongeren die gekozen zijn om alle projecten van de Thoughtful Path te toetsen op hun kindvriendelijkheid, opent de Embassy door het kerstpapier weg te scheuren en het kado uit te pakken. Daarna volgt een speech van Paul en Abednigo en Mischack van SANCO. Na het officiele deel is er ontbijt voor de genodigden. Ik rijd met Jo naar Mayibuye waar inmiddels alle kinderen worden geschminkt voor het grote feest die middag.
Kinderen in Mayibuye zingen het volkslied
Het is levendig druk en de kinderen zien er prachtig uit. Als ik vraag of ze zin hebben in een feestje roepen ze in koor "YES!". Een kippevel moment is als ik ze vraag of ze voor de camera iets willen zingen en ze in koor het Zuid-Afrikaans volkslied zingen, sommigen met de hand op hun hart....Ik breng Jo naar het stadion om alles klaar te zetten. Om 13 uur begint hier het Tshepo (=hoop) festival. Er zijn inmiddels al honderden kinderen die keuring in rijen staan opgesteld om geschminkt te worden. Het is een warme dag en ik heb medelijden met die kinderen die in die hitte nog een half uur moeten wachten. Ik breng de GSK vrijwilligers naar Mayibuye waar inmiddels ook honderd kinderen staan te wachten op de taxi. Alle kinderen moeten een stempel krijgen afhankelijk van waar ze aan het eind van de dag heen moeten; Meshenguville of Mayibuye.
House of Young ambassadors onthullen de Embassy

Het is een lekkere chaos en de GSK vrijwilligers worden op de proef gesteld om iedereen gestempeld in de taxi te krijgen. Het Tshepo festival verloopt Afrikaans chaotisch maar het is fantastisch om al die kinderen te zien, uitgelaten dat er een feest is. De GSK vrijwilligers hebben in het begin wat moeite met de chaos, maar ze herpakken zich en zorgen voor orde en ik ben heel blij dat zij er zijn want ik weet niet hoe we het anders hadden moeten doen. We verwachtten 500 kinderen en er zijn er ruim 1000!!!!! 1000 kinderen die allemaal een hotdog willen en Tim zei grappend aan het eind van de dag " We hebben ruim 1000 hotdogs in 60 seconden uitgedeeld", een goede omschrijving van hoe het eruit zag.

De Children's Embassy onthuld

Honderden handjes die een hotdog wilden bemachtigen....Ook bij het springkussen was het chaotisch en het kostte veel moeite om de kinderen in rijen te krijgen en geduldig te wachten. Bij de tent met genodigden was de hele middag een programma met zang en dans. Diverse kinderdagverblijven hadden dansjes of liedjes ingestudeerd. Erg aandoenlijk om te zien. Zo schattig. Het GSK team en Alyson en ik lopen de hele dag van hot naar her om last minute nog facepaint, hotdogs, water etc te halen en mensen van A naar B te rijden. Om 13 uur komt Lucas Radebe, de beroemde voetballer, en ik vrees het ergste; 1000 kinderen die zodra ze in de gaten hebben dat hij er is, op hem afstormen...Ik regel een paar bodyguards om hem van zijn auto naar de tent te begeleiden en gelukkig gaat het goed. Hij is onze speciale gast en hij vertelt de kinderen over zijn eigen jeugd, in een township niet verder van Munsieville. "Volg je droom en pak de kansen die je geboden worden en je kunt worden wat je wilt, voetballer of directeur" is zijn boodschap.

Face painting in Mayibuye


Kijken en luisteren naar de voordrachten

Hij is erg geduldig met de kinderen en heeft voor iedereen aandacht. Hij gaat met iedereen op de foto en vooral de meiden vinden dat fantastisch!!! Robert, de GSK vrijwilliger die dapper al meer dan een uur penalties van kinderen trotseert, schrikt even als ik met Lucas kom aanlopen. Maar hij mist zelfs de 1e penalty....waarop Tim eruit flapt " a bit rusty hay". Robert is een fan van Lucas die bij Leeds heeft gespeeld, Robert's favouriete club. Paul is helemaal in zijn nopjes want op zijn vraag of Lucas ambassadeur van Project Hope UK's Thoughtful Path wil worden antwoordt hij positief. Het is nog een enorm gedoe om alle kinderen ordelijk in de juiste taxi te krijgen, en dit drijft Barbar bijna tot wanhoop. Om 18 uur gaan we terug naar de Lodge en onder het genot van een welverdiend biertje lachen we om de chaos van vanmiddag en genieten we na van die honderden gelukkig kindergezichtjes. Meeste indruk vandaag maakte een meisje dat met een geplastificeerde ster van onze Star of Hope slinger tegen haar borst gekneld naar huis ging. Ik moest even denken aan het enorme contrast met al die kinderen die op dit moment in Nederland pakjesavond vieren en talloze kado's krijgen....We hebben het met zijn allen toch maar ontzettend goed.

Santa komt ook nog langs!


Lucas Radebe heeft voor iedereen aandacht!
Als jullie meer foto's van deze dag willen zien kijk dan op: http://www.facebook.com/thethoughtfulpath

Geen opmerkingen: