maandag 17 oktober 2011

Een weekend vol geschiedenis


Alyson en Betty met haar gezin

Afgelopen zaterdag hebben Alyson en ik gekookt voor Betty en 4 van haar 5 kinderen. Betty was vorige week jarig en we vonden het een leuk idee om haar gezin bij ons uit te nodigen. Omdat de groenten voor een typisch Hollandse maaltijd niet voorhanden waren, heb ik curry van kip gemaakt en Alyson, vanwege haar Italiaanse roots, lasagne. Vooral de verjaardagstaart met wonderkaarsjes viel in de smaak bij de kleinsten!


Zondag weer vroeg op. Om 9 uur moesten we in Munsieville zijn, waar de lokale gids, Mischak en zijn broer Daniel al op ons wachtten. Ze zouden ons Soweto en Cradle of Human Kind laten zien, twee historische plekken hier vlak om de hoek waar we natuurlijk geweest moeten zijn. Soweto staat voor South Western Townships, een verzamelnaam voor een groot aantal townships die zijn samengesmolten tot 1 grote township die erg veel wegheeft van een grote stad. Er wonen 4,5 tot 5 miljoen mensen en Soweto heeft echt alles; enorme winkelcentra, een groot ziekenhuis, prachtige huizen, een rijke economie en het bruist van het leven. Honderden taxibusjes toeteren er op los en alles krioelt door elkaar op straat. We gaan naar het Hektor Pieterson museum. Dit museum besteedt aandacht aan de opstand van zwarte schooljeugd tegen de invoering van Afrikaans als eerste taal op scholen in Juni 1976.


Ik met Mischak bij het museum voor Hektor Pieterson

Bij het huis van Nelson Mandela

Wat begon als een vreedzame demonstratie eindigde in een bloedbad met meer dan 500 dode scholieren. Hektor Pieterson was 1 van hen en het museum is naar hem vernoemd. Op de hoek van dit museum is het huis van Walter Sisulu. Hij is zelf inmiddels niet meer onder ons, maar zijn kleinzoon woont er nog steeds. We lopen hem tegen het lijf en Mischak vraagt of we even binnen mogen kijken en dat mag! Het huis is een soort museum met een vitrinekast vol met borstbeelden, foto's, oorkondes en onderscheidingen. Zijn kleinzoon is bezig om van dit huis een museum te maken. Walter Sisulu was een vriend van Nelson Mandela en zat met hem in de ANC Youth League. Vlakbij is de straat waar het huis staat van Nelson Mandela, waar hij woonde voordat hij werd gearresteerd en gevangen werd genomen. Indrukwekkend, het staat vol met oorkonden, brieven en foto's en het is bijzonder om te zien. In dezelfde straat een stukje verderop staat het huidige huis van Desmond Tutu, hij verhuisde hierheen toen hij ca 37 jaar oud was en gebruikt dit huis nog steeds als hij in Johannesburg is. Hij woont echter het meeste van zijn tijd in Kaapstad (zou ik ook doen..). We verlaten Soweto om naar de Cradle of Human Kind te gaan. Dit ligt echt om de hoek net voorbij Munsieville en is een historische plek van belang. Het is een gebied van 460 km2 waarin 15 paleontologische plekken zijn waar nog steeds wordt gezocht naar overblijfselen van onze hele vroege voorouders. Wij bezoeken eerst de Sterkfontein Caves, de grotten waarin 2 belangrijke Australopethicus Africanus zijn gevonden; Mrs Ples van 2.6 miljoen jaar oud, en Little Foot van 3.3 miljoen jaar oud. Mrs Ples moet waarschijnlijk in de toekomst worden omgedoopt tot Mr Ples. Ze hebben nl eerst de schedel gevonden en op basis van de vrij kleine kaak vastgesteld dat het waarschijnlijk om een vrouw ging. Later vond men het lichaam van een man (zonder schedel) en nu denkt men dat deze bij elkaar horen en dat Mrs Ples een Mr Ples is. Little Foot is nog steeds niet helemaal opgegraven en ligt nog in de grotten. De professor is slechts 1 dag per maand beschikbaar om hieraan te werken en hopelijk is het dan volgend jaar na een tiental jaren zover dat Little Foot de grot kan verlaten. Wetenschapper Robert Broom heeft in 1947 Mrs Ples gevonden en van hem staat een standbeeld bij de uitgang van de grotten. We hebben een tour door de grotten waarbij we tot 60 meter onder de grond gaan en uitkomen bij een groot meer. Aan het eind van de middag gaan we nog naar het bezoekerscentrum Maropeng, wat "terugkeer naar de plek van je voorouders" betekent. Een mooi museum met vanaf het dak een prachtig uitzicht over het typische Afrikaans landschap.

De uitgang van de Sterkfontein grotten

Uitzicht vanaf het dak van Maropeng bezoekerscentrum

Het gebied waar Mrs Ples is opgegraven



Geen opmerkingen: