vrijdag 14 oktober 2011

Van alles twee!

Orange Day GSK Zuid-Afrika
Het grote voordeel van nu in Zuid-Afrika zijn, is dat ik voor de 2e keer in 2011 een voorjaar EN een zomer seizoen heb. Mijn meest favourite seizoenen, dus daar is niks mis mee. Helaas dus ook 2 keer hooikoorts, maar ik heb een grote voorraad Avamys mee, dus daar heb ik niet veel last van. En gisteren had ik de 2e Orange Day van GSK. Alyson en ik waren uitgenodigd door Lebogang van GSK om mee te doen met de Orange Day van GSK Zuid-Afrika. Een leuke kans om onze collega's te leren kennen en de handen uit de mouwen te steken voor een andere organisatie. GSK Zuid-Afrika zit in Sandton, tegen Johannesburg aan, normaal is dat 45 minuten rijden maar in de spits is het 2x zo lang. We moesten dus al om 6 uur hier vertrekken om om half acht daar te zijn! Met 3 grote bussen gingen we naar 2 liefdadigheidsorganisaties. Wij gingen naar King's Hope Foundation in Olijvenhoutbosch.

Ik heb de hele dag in de snikhete zon plantjes geplant!
Een township met formele en informele settlements. Dit township bestond alleen uit formele settlements, dat zijn de RDP huizen waar ik het eerder over heb gehad die door de overheid worden neergezet en waar mensen voor in aanmerking kunnen komen om te zorgen dat er minder shacks worden gebouwd. Vaak moeten de mensen om de huur te kunnen betalen, een deel van het land waar hun huis op staat verhuren, en worden er shacks in de achtertuin gebouwd. Of ze vragen de familie om over te komen en die bouwen dan shacks in de achtertuin. Met als gevolg dat RDP huizen en shacks door elkaar staan. King's Hope heeft voornamelijk projecten in de gezondheidszorg. Ze hebben teams die voorlichting geven in de township over oa HIV, wij kregen tijdens onze lunch een dramavoorstelling te zien van een van de teams over trouw aan je partner. Naast het geven van voorlichting over het gebruik van condooms, benadrukt deze organisatie dat trouw zijn aan je partner ook bijdraagt aan het verminderen van de verspreiding van HIV en geslachtsziekten. Daarnaast doen ze aan home based care en vangen ze iedere dag de wezen op en helpen met huiswerk en geven ze te eten. Wij hebben ze geholpen met het schilderen van hun pand, het aanleggen van een tuinpad en het leggen van grasmatten en we hebben groenten geplant in een enorme groententuin. De groenteplantjes waren allemaal gedoneerd door GSK.

Maar ik was gelukkig niet alleen!
Tijdens de lunch vertelden enkele teamleden, dit zijn allemaal mensen uit de community die een kleine vergoeding krijgen voor hun werk, hun verhaal. Vaak hartverscheurend over hoe ze voorheen leefden in totaal isolement omdat ze HIV besmet waren en dit niet konden accepteren. Gelukkig hebben ze nu door het goede werk van King's Hope een doel in hun leven en dient hun verhaal als voorbeeld in de voorlichting die ze geven in hun eigen community. Voor ons was het een leuke dag omdat we veel nieuwe collega's hebben leren kennen en een bijdrage hebben geleverd aan de enorme transformatie van het terrein van King's Hope, waar vooral de groententuin er prachtig bij lag en binnenkort veel gezond voedsel voor de wezen gaat opleveren.  


Het tuinpad en prieel werd door GSK ook aangelegd

Het gebouw onderging een schilderbeurt

Geen opmerkingen: