woensdag 5 oktober 2011

Een inspirerende week!

Bucs en Palesa, onze jonge journalisten op bezoek bij ALA
Voor mij is het al bijna weekend. Morgen vliegen we naar Kaapstad voor de feestelijkheden rond de 80e verjaardag van Desmond Tutu, helaas zonder lezing van de Dalai Lama. Deze heeft helaas geen visum gekregen van de Zuid-Afrikaanse regering. Daar is veel om te doen en ik hoorde dat het ook in Nederland het nieuws heeft gehaald. Ik ben benieuwd of er een alternatief programma is op zaterdag. Na een zeer goede start van de week met het bezoek van de entrepreneur dames aan het bedrijf van de stenen-maak-machines, was dinsdag ook een zeer inspirerende dag. We waren die dag te gast bij de African Leadership Academy, in Honeydew, zo'n 30 minuten van Munsieville. Deze private school, ook een NGO gestart door een Ghanees, Amerikaan en Engelsman, biedt 16-19-jarige Afrikaanse jongeren een 2-jarig pre-universitair programma aan, waarbij leiderschap en entrepreneurschap centraal staan. We waren enorm onder de indruk van deze school, die nog maar 4 jaar bestaat. Het is een campus waar de scholieren ook verblijven. De scholieren, uit 36 Afrikaanse landen, worden geselecteerd op basis van hun entrepreneurschap en leiderschapskwaliteiten. Uit zo'n 3000 aanmeldingen, worden jaarlijks 100 studenten toegelaten waarvan 85% een beurs krijgt omdat ze de 25.000 dollar kostende opleiding niet kunnen financieren. Dit wordt allemaal betaald uit de donaties.
Les in entrepreneurschap

Alyson was deze school tegengekomen toen ze op internet aan het zoeken was naar informatie over leiderschap in Afrika, omdat 1 van haar deliverables is om een leiderschapsacademie vorm te geven in Munsieville. We hebben Bucs en Palesa, twee van de studenten van onze journalisten academie uit Munsieville, meegevraagd zodat zij hun perspectief ook konden verbreden. Ze zagen er op hun opperbest uit toen we ze 's ochtends ophaalden en ze hebben zeker ook indruk gemaakt op de docenten van de ALA waar we een meeting mee hadden om vragen te stellen en te vertellen over onze NGO en mogelijke raakvlakken met de ALA. Voor hen was het erg indrukwekkend om te zien wat er allemaal mogelijk is, als je maar zelf onderneemt en aan de weg timmert. Ze konden zich identificeren met de studenten en nieuwe mogelijkheden werden zichtbaar voor ze. Er was voor ons een heel dagvullende programma gemaakt. S ochtends woonden we een klas bij waarin de jongeren de opdrachten kregen voor hun eigen bedrijf. De tweedejaars studenten leren in de praktijk ondernemen, ze starten een eigen commercieel bedrijf, een NGO of werken een groter idee uit dat buiten de campus kan worden geimplementeerd. Ze maken forecasts, dienen verzoeken in bij de campus"bank"  voor leningen of donaties, krijgen een audit en runnen deze bedrijfjes echt. Veel van de studenten hebben echter voordat ze aan deze school beginnen in hun thuisland al bedrijfjes. We zijn erg onder de indruk van deze jongelui!! En Palesa en Bucs ook.
Bucs (rechts) met Nardus (links), 1 van de studenten die een
eigen fotobedrijf heeft op de campus.
We volgen s middags nog een biologieles waarbij we onder de microscoop naar onze eigen wangslijmvliescellen kijken en een klas internationale geschiedenis. Erg interessant want de lerares houdt een levendige discussie met de studenten over de Koude Oorlog en leert ze om de geschiedenis uit verschillende oogpunten te bekijken. Een zeer interessante dag! Op de terugweg in de auto, zegt Bucs dat deze dag zijn leven heeft veranderd en bij het afscheid krijgen we allebei een dikke knuffel van hem!
Gisteravond hadden we onze eerste BRAAI!! We waren te gast bij Heritage Lodge, een prachtige lodge vlakbij Munsieville waar we heel gastvrij zijn onthaald door de eigenaar die net terug was uit Kaapstad waar hij woont. As zondag neemt hij ons daar mee voor een toer over het schiereiland!

Bucs en Palesa in de biologie les bij ALA

Vandaag hadden we een afspraak met Shanda, de sponsor voor de journalisten academie. We hebben de laatste vragen gesteld maar ook met haar gesproken over haar grootschalig project waarbij ze schoolvoetbal teams sponsort uit 3 townships, Kagiso, Munsieville en Swanieville. Een zeer omvangrijk en succesvol project waarbij Alyson gaat kijken of en hoe samenwerking mogelijk is. Daarna spraken we met Lebogang, ze is ingehuurd door GSK voor CSI (maatschappelijk verantwoord ondernemen). Ze helpt ons met contacten in de reclamewereld, PR en journalistiek om te kijken of we internships kunnen opzetten voor onze journalisten. Verder hebben we haar gevraagd of GSK product kan doneren voor het Festival in december waar gezondheid centraal komt te staan. Ze heeft ons uitgenodigd om volgende week vrijdag mee te doen aan de Orange Day en aangezien ik hem in Nederland gemist heb dit jaar, ga ik meedoen! Een mooie manier om GSK collega's te leren kennen.

Overigens vandaag is een nieuwsbericht over ons bezoek aan de stenenmaakmachine fabriek gepubliceerd op de website van Krugersdorp nieuws!! Wat zullen de mamas uit Maybuye trots zijn als we ze dit volgende week laten zien! En ik heb ook gevraagd of de journaliste de dames wil interviewen en dat gebeurt volgende week voor een vervolgverhaal in de papieren versie van de krant!! Kijk hier voor het bericht:
Website van Krugersdorp News

Geen opmerkingen: