dinsdag 11 oktober 2011

Let women take over!

Bisschop Albertyn
Zoals beloofd een verslag van onze aanwezigheid bij de plechtigheden en feestelijkheden rond de 80e verjaardag van Desmond Tutu in Kaapstad. Het was heel erg bijzonder en we zijn vereerd dat we dit hebben mogen meemaken. Het begon vrijdagochtend met een mis in de St George Kathedraal, een belangrijke plek voor Desmond Tutu omdat hij vanuit hier in het verleden een protestmars heeft georganiseerd tegen de apartheid. Op het moment dat Tutu de kerk binnenkwam, voelde je de sfeer veranderen en werd iedereen vrolijk. 
Tutu begroet al zijn gasten in de kerk persoonlijk


Mama Gloria, Tutu's zus uit Munsieville

Hij begroette al zijn gasten persoonlijk totdat de deken hem maande om ook te gaan zitten omdat hij wilde beginnen. Er waren veel belangrijke gasten, waaronder de Deputy president Molanthe, IFP leider Buthelezi, Graca Machel de vrouw van Nelson Mandela, Bono van U2, dominee Busak en nog vele anderen waaronder de hele familie Tutu natuurlijk. Mama Gloria was 3 dagen vantevoren al met de bus uit Munsieville aangekomen en was er gelukkig ook, ze sprak haar broer zelfs nog toe. Zij woont nog in Munsieville en we moesten haar beloven om snel langs te komen.

De sfeer in de kerk was erg luchtig en er werd veel gelachen. Bisschop Charles Albertyn kwam te laat en werd door Tutu er fijntjes op gewezen met een tik op zijn pols. De bisschop antwoordde; wacht maar, nu jij 80 bent geworden gaat dat jou ook overkomen. Er werd gezongen door de Baobab singers, speciaal overgekomen uit Denemarken en het Soweto koor. Er werd veel gelachen en natuurlijk hebben we allemaal "Happy Birthday" gezongen! Een heel speciaal moment was het moment dat iedereen elkaar "vrede" ging wensen en dat echt iedereen naar elkaar toeging om de hand te schudden of een knuffel te geven, dit duurde wel een half uur en was heel bijzonder.

Wat een humor heeft die man!

De huidige en ex-aartsbisschop
Samen op Waterford estate voor de picknick
Bono en Tutu zijn dikke vrienden!
Na de dienst van 2,5 uur stonden buiten de bussen al klaar om ons naar Stellenbosch te brengen. Op wijnlandgoed Waterford was de picknick. Het was een prachtige locatie en het was een prachtige zomerdag. Lange tafels stonden rond een binnentuin met een podium waar diverse artiesten de 3 liefdes van Tutu uitbeelden/bezongen: God, zijn vrouw en Afrika. Het was een sfeervolle middag waarin zelfs de jarige nog de dansvloer op ging! Bono van U2 zat continu naast de jarige en werd belaagd door iedereen die een foto van hem wilde maken. Wij waren daar natuurlijk ook bij. Zie hier het resultaat. Een speciaal moment was het moment dat de verjaardagstaart binnenkwam. Alle kleinkinderen van Tutu verzamelde zich om met hun "Kulu" de kaarsjes uit te blazen en de taart aan te snijden. Kortom een heel bijzonder dag die om 18.30 voor ons eindigde in de bus terug naar het hotel. Zaterdagochtend was de 1e internationale Peace Lecture in de aula van de Universiteit van Western Cape. Helaas zonder fysieke Dalai Lama, maar er waren speciaal Google mensen ingevlogen om een goede verbinding mogelijk te maken en dat was ook inderdaad zo. Er was een gemodereerd debat tussen Tutu en de Dalai Lama dat erg interessant was. Ze begonnen eerst natuurlijk met grappen over en weer. Desmond Tutu boog zich voorover in de camera en zei " I told them about you" en de Dalai Lama deed hetzelfde en zei "I heard", hintend naar de discussie die ontstaan was in de media naar aanleiding van het weigeren door de overheid van een visum. De eerste vraag was wat beide heren zo in elkaar waardeerden. Tutu kon niet nalaten om hier weer een grap over te maken en zei "Ik begrijp ook niet waarom soms stadions volstromen om te komen luisteren naar een man die niet eens fatsoenlijk Engels spreekt". Maar zijn serieuze antwoord was dat hij bewondering had voor het feit dat de Dalia Lama nog zo ontzettend veel compassie en liefde heeft voor anderen ondanks dat hij jarenlang in ballingschap verblijft en dat hij het bewonderingswaardig vindt dat de Dalia Lama niet verbitterd is geraakt.
Internationale Peace Lecture bij Universiteit van Western Cape
Thema van het debat was compassie en vrede en op de vraag aan Tutu hoe we vrede in de wereld kunnen bereiken, giechelde hij eerst wat en zei toen serieus " Let women take over"! Hij vertelde dat vrouwen van nature levenschekend en leven bevestigend zijn en dat hij daarom overtuigd is dat meer leiderschap bij vrouwen zal leiden tot het bereiken van vrede. Hij gaf aan dat hij daarom ook erg verheugd was met de uitreiking van de Nobelprijs van de vrede aan 3 Afrikaanse vrouwen. De vrouwen in de zaal konden niets anders dan dit met gejuich ontvangen! De Dalai Lama bevestigde dit en gaf aan dat compassie voor andere mensen het allerbelangrijkste is om vrede te kunnen bereiken. Tot slot zei Tutu nog dat hij veel gepassioneerde jongeren ontmoet die willen werken aan een betere wereld maar dat zijn generatie deze jongeren laat vallen. Dit herken ik zelf heel goed in Munsieville, waar veel gemotiveerde jongeren aanlopen tegen de bureaucratie en ongemotiveerdheid van de oudere generatie. Het gebrek aan leiderschap is een rode draad door mijn afgelopen drie weken hier en een terugkerend thema. Zuid-Afrika heeft dringend behoefte aan sterke (vrouwelijke) leiders om de maatschappij verder te brengen.
Videoverbinding met de Dalai Lama
Zondag hadden we nog een vrije dag in Kaapstad die we gebruikt hebben om met 2 Zuid-Afrikanen, de eigenaar van Heritage Lodge waar we inmiddels vaker komen en zijn vriend Patrick die over was uit Canada, rond te touren op het schiereiland. Eerst natuurlijk in de kroeg rugby gekeken, de Springbokkies tegen Australie in de kwartfinale. Maar helaas verloren de Zuid-Afrikanen (onterecht) dus geen reden voor een feestje. Daarna hebben we hebben de Chapman's Peak drive gereden, een prachtige route met aan de ene kant de oceaan en aan de andere kant de tafelbergketen. We hebben walvissen van heel dichtbij gezien en genoten van de frisse zeelucht voordat we weer naar de typische Afrika-omgeving van Johannesburg terugvlogen....

Prachtige stranden en mooie uitzichten



Bergen en de oceaan, wat een combi.



Geen opmerkingen: