maandag 3 oktober 2011

De entrepreneur ladies van Munsieville ROCK!


Uitleg bij de machine

Vanochtend heel vroeg (7.10) hebben Alyson en ik Betty Nkoana, de project leider van Thoughtful Path Munsieville, opgehaald. Met twee auto's want we gaan vandaag met de entrepreneur dames van Mayebuye naar het bedrijf van de machines om stenen te maken in Eikenhof, ruim 1 uur en een kwartier rijden van Munsieville. Als we aankomen in Munsieville staan ze al op ons te wachten in hun allermooiste outfit en ze gaan helemaal door het lint van enthousiasme! Deze dames, sommige echt al op leeftijd, kunnen de situatie niet meer aanzien en nemen het heft in eigen handen. Ze zitten bomvol ideeen om de situatie van de wezen en kwetsbare kinderen in Munsieville te verbeteren. Ze willen land van de counsellor om stenen te maken, zeep en ander handwerk te verkopen en om een groenentuin te maken zodat ze een soepkeuken kunnen beginnen zodat geen enkel kind in Munsieville meer met honger naar bed hoeft. Is dat niet fantastisch? We laden alle mamas in de auto's. Ik met 3 van de dames in mijn Suzuki Alto die toch al moeite had met de heuvels hier en niet verder komt dan 80km/uur heuvelop, maar vandaag een stuk langzamer was. We reden naar het bedrijf dat de machines maakt in Eikenhof, ten zuidoosten van Johannesburg. Daar kregen de dames een demonstratie maar na 1x voordoen namen ze al het heft in eigen handen en wilden ze het allemaal zelf proberen! Het is best zwaar werk maar ze geven geen krimp! Nadat ze precies is uitgelegd hoe ze de stenen moeten maken en ze nog een rondleiding hebben gekregen door de fabriek, gaan de dames natuurlijk nog met zijn allen op de foto.

Elisabeth making bricks

Group picture
Terug in Munsieville, tekenen de dames het voorstel voor de counsellor, waarin ze vragen om het stuk land om alles in gang te zetten. Daarna gaan Betty en ik direct door naar de counsellor om hem dit voorstel te overhandigen. Hij is niet negatief, maar geeft ons aan dat we een officieel verzoek moeten indienen via weer een ander formulier. Betty is inmiddels gewend aan deze praktijken en is blij met zijn reactie.


Tekenen van de brief aan de counsellor door Anna, Betty van Project Hope UK links.
Om 13 uur hebben we afgesproken met Sammy Jo van Krugersdorp News. Ze kon helaas vanochtend niet mee maar heeft beloofd een stukje te schrijven over deze fantastische dames. Volgende week komt ze naar Munsieville voor interviews. Ik vraag haar of 1 van de journalisten met haar mag meelopen en dat mag, ze zal de journalist tips geven zodat deze van haar kan leren. Ik vraag haar ook of ze de laatste opdracht van de journalisten wil begeleiden. Ze is erg druk maar wil de journalisten wel op de grond begeleiden en ze op deze manier van tips en feedback voorzien. Een mooie kans voor de jongeren! We mogen ook een jaarverslag aanleveren van onze hoogtepunten en die worden in de kersteditie van deze krant geplaatst. Een leuk gesprek dat weer veel kansen voor Project Hope UK met zich meebrengt. Ik ga 1 van de journalisten benaderen om met haar op te trekken zodat aandacht voor Project Hope UK ook na mijn vertrek gewaarborgd kan blijven. Het is immers de bedoeling dat wij als PULSE vrijwilligers zoveel mogelijk zorgen dat ons werk voort kan bestaan ook als wij weg zijn.  

Girl power!!!


Geen opmerkingen: