vrijdag 30 september 2011

Er gebeurt van alles in Munsieville!

De plaats waar het Resource centre gaat komen
Deze week was een week waarin alles bij elkaar lijkt te komen! Gisteren hadden we een werkoverleg met Betty, de projectleider van Project Hope UK in Munsieville en we hoorden dat we toestemming hebben om te gaan bouwen op het stukje land naast de schoolboard dat Project Hope UK heeft gekregen van de overheid!! Het heeft een jaar geduurd voordat het nu eindelijk kan gaan gebeuren. Dat jaar was nodig voor het verkrijgen van allerlei handtekeningen van allerlei organen, de bureaucratie is enorm hier in Zuid-Afrika. En het is nog veel erger dan alleen dat, want de procedures zijn ook nog eens onduidelijk. Als je denkt dat je iedereen hebt gehad, dan duikt er vaak nog weer iemand op die toestemming moet geven maar dat pas doet nadat je een brief hebt gestuurd. De hele gemeenschap is hier bezig met het schrijven van proposals en brieven om dingen voor elkaar te krijgen. Het werkt soms verlammend en demotiverend maar is de enige weg om dingen gedaan te krijgen. Maar goed, we hebben toestemming en het resource center staat er waarschijnlijk nog voordat ik naar London terugga!!
Dit is heel bijzonder, het Resource Centre is een centrum waar de wezen en kwetsbare kinderen van Munsieville 24 uur per dag heen kunnen als ze in crisis zijn. Er is veel misbruik en mishandeling van kinderen en hier kunnen ze een veilige plek vinden waar ze beschermd worden. Maar daarnaast is het ook een leuke plek waar je pret kunt maken en waar je na school heen kunt om te spelen. De officiele opening zal zijn als de GSK-groep hier is eind November en de sterren die gemaakt zijn door de scholen zullen gebruikt tijdens het Kinder-Festival dat dan op dit terrein plaatsvindt! We hebben 330 sterren uit Nederland en 200 uit de US tot nu toe dus dat zijn er al aardig wat!!
Daarnaast start as maandag de training van de "entrepreneur"  vrouwen uit Mayebuye. Ze gaan leren hoe ze stenen moeten maken. Een donor heeft ons 2 machines gegeven om stenen te maken en de mamas gaan leren hoe ze deze moeten maken. Doel is dat er begin volgend jaar 3 stenen creches zijn waar een fatsoenlijke dagopvang voor de kinderen gerealiseerd kan worden. We gaan maandagochtend met de dames mee om deze heugelijke gebeurtenis vast te leggen. Ik heb vandaag een journliste van Krugersdorp News zover gekregen om met ons mee te gaan en er een artikel over te schrijven. Toen de mamas dat hoorden gingen ze helemaal uit hun dak!
Maandag gaat ook de 2e groep juffen van de dagopvang beginnen aan hun 8 weken training voor kinderopvang. Ze gaan maandag tot en met vrijdag naar school en komen het weekend thuis. De 1e groep heeft een tijd geleden deze training gehad, een samenwerking met Safe en Sound NGO en Project Hope UK, en het verschil tussen dagopvang met getrainde juffen en dagopvang zonder is enorm! De kinderen in dagopvang zitten vaak de hele dag apatisch op een kluit in een huis zonder enige stimulering. De juffen leren dat het jonge brein van deze kinderen gestimuleerd moet worden voor een gezonde ontwikkeling en ze leren hoe dat te doen met de weinige middelen die ze hebben. Paul, onze executive director, bezocht laatst een creche waarvan de juf de training had gehad en zag spelende en lachende kinderen en het was een en al bedrijvigheid. De creche die hij daarvoor bezocht had zonder getrainde juf, was stil en de kinderen zaten "braaf" naast elkaar.....
Ik heb verder deze week diverse interviews gehad met betrokkenen bij de journalisten academie. De sponsor wil volgend jaar doorgaan maar we moeten wel eea veranderen aan de projectbegeleiding. Hier kan ik mijn GSK projectmanagement vaardigheden mooi inzetten om mensen te trainen hoe ze dit moeten doen. Kortom, een drukke week. En volgende week is ook al helemaal volgepland. We vliegen donderdag naar Kaapstad om de 80-ste verjaardag van Desmond Tutu te vieren met zijn familie. Ook zijn we uitgenodigd bij de gastlezing van de Dalai Lama op zaterdag maar we hoorden vandaag dat hij nog geen visum heeft dus het is de vraag of dat doorgaat. Verder gaan we met een aantal potentiele jonge leiders van Munsieville naar een leadership academy. Alyson heeft dit georganiseerd, een superkans voor deze jongeren natuurlijk!! Nu eerst weekend vieren. Morgenvroeg is er een uitvoering door de kinderen van Munsieville om 9 uur dus we zijn alweer vroeg op. Het is een schooldrama begeleid door de vrijwilligers van Humana die de kinderen stimuleren om na school aan toneel of cultuur te doen. Morgenmiddag moeten we op pad voor een jurk voor het feest van Desmond Tutu en zondag gaan we relaxen in een spa! Volgende week meer over alle ontwikkelingen hier.

Tot slot nog aan alle collega's van GSK! Geweldig hoe jullie me steunen en massaal vrienden zijn geworden van de Thoughtful Path op Facebook!! Super, Vanessa en Cristel bedankt voor jullie hulp om iedereen te mobiliseren, jullie zijn geweldig! Mochten jullie deze video op Facebook gemist hebben; kijk hier om te zien hoe de mensen in Munsieville leven in een shack.....


Geen opmerkingen: