dinsdag 27 september 2011

Ook tijd voor plezier!

De kustweg R44 naar Hermanus
Afgelopen weekend zijn Alyson en ik naar Hermanus geweest, de plek in de wereld voor het spotten van walvissen (Southern Right Whale) rond deze tijd. We vlogen naar Kaapstad en vandaaruit was het nog 2,5 uur langs een schitterende kustweg naar Hermanus. We zaten in een klein guesthouse met ontzettend aardige eigenaars en een heel relaxte strandsfeer. Het hotel lag tegenover een enorm breed zandstrand, een lagune en een reservaat van Fynbos, dat is een soort bos van struiken en kleine bomen.
Southern Right Whale vanaf de boot
Het was voor ons een welkome afwisseling, omdat we keihard hebben gewerkt de afgelopen week en bovendien is de omgeving waar wij verblijven niet de meest gezonde. Het is te onveilig om lopend ergens heen te gaan, dus we doen alles met de auto en komen nauwelijks in de buitenlucht. En als we daar al in komen dan zijn daar de altijd aanwezige uitlaatgassen, de branden langs de kant van de weg, en de mijndump hier vlakbij. Ik dacht eerst dat het een heuvel was, maar het blijkt een dump te zijn van fijnstof dat vrijkomt bij graven van mijnen. Op dagen met veel wind is er altijd een soort smog waar we in leven. Ik heb mijn Avamys hier keihard nodig!!! We waren blij dat we onze longen konden vullen met frisse zeelucht en dat we ons vrijelijk over straat konden bewegen. Je staat er thuis nooit bij stil want daar is het normaal, maar hier moet je continue alert zijn op gevaren en kun je eigenlijk niet alleen over straat. In Munsieville is dat anders hoor, daar kennen ze ons inmiddels en beschermen ze ons. Het is meer in Randfontein waar we wonen en in ons woon- werkverkeer. Maar goed, de walvissen. GEWELDIG!!!!


Penguins op Betty's Bay

We hebben zaterdagmiddag langs de kust vertoefd en zelfs onze heerlijke lunch op het strand moesten we af en toe onderbreken voor walvissen die langs de waterlijn lekker lagen te badderen met hun vinnen in de lucht. Zondag zijn we met een boot het water op gegaan en hebben we 3 walvissen van heel dichtbij (5 meter) gezien. We zijn verder nog naar Dyer island gevaren, hier worden vaak de National Geographic documentaires gefilmd over de "Great White" want dit is de beste plek voor het spotten van deze haai. Wij zagen er 1 van een meter of 5 langs onze boot zwemmen! Deze haaien zitten hier omdat er 50 tot 60.000 zeehonden op dit eiland zijn om te paren en hun jongen groot te brengen. De gidsen noemen deze plek Shark Drive Tru. Op Dyer island zitten ook penguins en die hebben het erg moeilijk omdat de vissers hun vis wegvissen, er weinig zand of guano (vogelpoep van de aalscholverkolonies) is doordat de mens hun habitat aantast, en omdat ze vaak doodgaan door vervuiling of verstikking in achtergelaten visnetten. Wij hebben dus een "huis" op Dyer island gekocht voor een penguin (zie foto). Deze worden ingegraven en de penguins zitten er vaak al na 10 minuten in........
Toen we naar huis gingen zei Nato, de eigenaar van Baleens hotel waar we verbleven "Goodbye Mother Theresa's".


Een huis voor een penguin
 


 

Geen opmerkingen: